NHG

Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.

Hieronder ziet u een informatie filmpje over de voordelen van NHG

Altijd een hypotheek die past bij uw inkomen

Sluit u een hypotheek af met NHG, dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomen. Uw hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent en u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen

Veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Zo kunt u, als u gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, misschien uw hypotheek niet meer betalen. Heeft u een hypotheek met NHG, dan heeft u in deze vervelende periode een vangnet waarop u kunt vertrouwen

U bent vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in zulke situaties met u mee en kijkt samen met uw hypotheekverstrekker of u geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kunt u hierdoor uw woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld kwijtschelden.

NHG en verbouwen

De voorwaarden bij verbouwen. Als u uw woning wilt verbouwen, kunt u de kosten hiervoor meefinancieren in een hypotheek met NHG. Of het nu gaat om de renovatie van een bestaande woning of meerwerk bij een nieuwbouwwoning. Uw hypotheekadviseur kan u uitleggen wat precies onder kwaliteitsverbetering wordt verstaan. Zo kunt u bijvoorbeeld de kosten voor een nieuwe badkamer, keuken, dakkapel of aanbouw meefinancieren in een hypotheek met NHG, maar ook achterstallig onderhoud of de aanleg van een kindvriendelijke tuin. Zo heeft u het huis van uw dromen met de veiligheid van NHG.

Ook energiebesparende voorzieningen kunnen met NHG worden meegefinancierd. Energiebesparende voorzieningen zijn onder andere: een HR-ketel, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen. Deze werkzaamheden dienen door een gespecialiseerd bedrijf te worden uitgevoerd. De verbouwing of kwaliteitsverbetering moet altijd blijken uit een taxatierapport waarin de marktwaarde van uw woning voor en na verbouwing is opgenomen. De benodigde kosten voor de verbouwing of kwaliteitsverbetering moeten daarnaast worden vastgelegd in het taxatierapport, in een bouwkundig rapport of een eigen specificatie. De eigen specificatie bestaat uit een opsomming van de werkzaamheden plus een overzicht van de geschatte kosten.

Het totaalbedrag van de bestaande lening plus de nieuwe lening (inclusief overige kosten waaronder notariskosten, borgtochtprovisie en de kosten voor verbouwing of kwaliteitsverbetering) mag nooit hoger zijn dan de NHG-kostengrens.

Lees meer over de kostengrens en bijkomende kosten, op de website van NHG.

NHG Voorwaarden bij Aankoop

De totale kosten van de verbouwing, kwaliteitsverbetering en energiebesparende voorzieningen worden volledig in depot (bewaring) gehouden door uw hypotheekverstrekker. U kunt ervoor kiezen om de factuur eerst zelf te betalen. In dit geval stort uw hypotheekverstrekker het bedrag daarna terug op uw rekening. Het is ook mogelijk de factuur rechtstreeks naar uw hypotheekverstrekker door te sturen.

Meer weten over kwaliteitsverbetering met NHG? Uw hypotheekadviseur kan u meer vertellen en voor u uitrekenen hoeveel u precies kunt lenen voor de kwaliteits -verbetering van uw woning.